Úterý, 30 dubna, 2024
bydlení

/

Prodej aut v Číně klesl v srpnu zhruba o 18%

Prodej aut v Číně klesl v srpnu čtvrtý měsíc po sobě, přičemž pokles dosáhl téměř 18%. Poukázali na to v pátek zveřejněné údaje čínského sdružení výrobců aut (CAAM).

Podle CAAM se v srpnu prodalo v Číně celkem 1,8 milionu automobilů. Ve srovnání se srpnem loňského roku to znamená pokles o 17,8%.

Důvodem pokračujícího poklesu na největším trhu s auty na světě je nedostatek čipů, v důsledku čehož firmy omezují produkci. Navíc, jak řekl představitel CAAM Čchen Ši-chua, problémy s dodávkami polovodičů se tak brzy nevyřeší, protože výrobu komplikují nové vlny koronavírusovej pandemie.

Lepší byl meziroční vývoj na začátku roku, zejména v důsledku nízkého srovnávacího základu, protože začátkem minulého roku prodej aut srazily protipandemické opatření. Díky lepším údajům ze začátku tohoto roku se za osm měsíců celkový prodej aut zvýšil o 13,7%.

CAAM očekává růst prodeje aut i za celý rok 2021, odhad však v důsledku vývoje v posledních měsících sdružení zhoršilo. Nejnovější předpokládá, že růst prodeje bude slabší než 6,5 procenta, s čím CAAM počítalo původně.

Jediný světlý bod v rámci srpnových údajů činil prodej nových energetických vozidel (NEV), které zahrnují elektromobily, plug-in hybridy a auta na vodíkový pohon. Jejich prodej se v srpnu více než zdvojnásobil na 321.000. Jejich prodej podporuje i vláda, která usiluje řešit problém znečištěného ovzduší ve velkých čínských městech. I díky vládní podpoře čínští výrobci jako Nio, Xpeng a BYD zvyšují výrobní kapacity.